Zwembad ondervloer: wat bestaat er allemaal?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van je fijne zwembad. De ondergrond speelt hierin een belangrijke rol! Wist je dat? Zonder een geschikte zwembad ondervloer vergroot je de kans op beschadiging van jouw zwembad. Dat niet alleen: ook de grond waar het op staat kan worden aangetast. Zo kunnen er bijvoorbeeld modderpoelen ontstaan. Het is dus essentieel om een goed werkend exemplaar te hebben. Dan kun je nog jarenlang zwemplezier beleven! Maar wat voor types bestaan er dan? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. 

Soorten zwembad ondervloer

Er bestaan verschillende typen, namelijk  grondzeil, vloertegels, bodemvilt,  bodem-en wand vilt en ondertapijt. Ieder heeft zijn specifieke eigenschappen. Hieronder wat meer informatie. 

1. Grondzeil

Dit is een groot zeil wat je op de grond legt en is gemaakt van sterk materiaal. Het is vooral geschikt voor gladde ondergronden, zoals grote tegels of bestrating zonder voegen. Ook wordt het vaak gebruikt bij gras. Hierbij is het belangrijk dat de ondergrond helemaal vrij is van steentjes, takjes en dergelijke. Zo voorkom je schade aan jouw zeil en zwembad. Het zorgt er ook voor dat de grond eronder beschermd blijft tegen het water dat over de rand slaat. Daarnaast is het wat goedkoper dan vloertegels en bodemvilt. Let op: het is alleen geschikt voor opzet- en opblaasbare zwembaden.  

2. Vloertegels

Dit type zwembad ondervloer is de ideale keuze voor verschillende ondergronden. Denk hierbij aan gras, hout, grind of zand/aarde. Ze zijn zelfs geschikt voor bestrating, zoals klinkers of kinderkoppen! Het wordt gemaakt van zeer zacht materiaal, waardoor het lopen in je zwembad een stuk comfortabeler is. Het biedt uiteraard bescherming, maar voorkomt ook verschuiving van je zwembad. Het is heel eenvoudig te installeren via een kliksysteem. Je kunt ze dus in elkaar schuiven. Zo ben je snel klaar en kan je gelijk een plons nemen. Hoe handig!  Let op: het is alleen geschikt voor opzet- en opblaasbare zwembaden.  

3. Bodemvilt

Dit type zwembad ondervloer wordt met name gebruikt voor metalen of houten exemplaren. Het houdt jouw exemplaar op z’n plek. Wel zo handig wanneer er voornamelijk kinderen in je zwembad spelen. Je kunt het gebruiken in combinatie met een ondertapijt. Dit vormt een extra dikke laag ter bescherming. Ook voorkomt het aantasting door bacteriën en schimmels. Je kunt dit type zwembad ondervloer in verschillende afmetingen bestellen. Let op: het is alleen geschikt voor opzet- en opblaasbare zwembaden.  

4. Bodem- en wand vilt

Je kunt dit type zwembad ondervloer bij inbouw zwembaden vinden. Het wordt aan de onderkant en zijkanten geplaatst. De kwaliteit is in vergelijking met de andere ondervloeren hoger. Dit type moet immers langer meegaan.  

5. Ondertapijt

Dit is een schimmelwerende en dempende zwembad ondervloer. Het beschermt tegen oneffenheden en scherpe tegels. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met een grondzeil of bodemvilt. Deze combinatie biedt dan extra bescherming. Niet alleen voor een zwembad in de tuin, maar ook voor inbouwzwembaden wordt het gebruikt. Dit is de laatste zwembad ondervloer die je kunt kiezen.