Wat zijn de voordelen aan zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn dé milieu trent; deze trekt bovendien steeds meer aan omdat de gunstige financiële regelingen nog tot 2023 lopen, aldus Energie van zelf. Dat is niet zonder reden: er zijn vele voordelen te noemen van zonnepanelen, maar er zijn ook enkele nadelen. Je kunt voor jezelf een afweging maken over wat voor jou doorslaggevend is. Zelfs als je al overtuigd bent is het uiteraard altijd verstandig om voor jezelf op een rijtje te hebben welke achterliggende zaken er zijn om rekening mee te houden.

Minder energiekosten

Zonnepanelen kopen is slim, want ze werken volgens slimme systemen elektriciteit op uit zonlicht. Door de dakpannen op je huis te leggen, word je op z’n minst deels zelfvoorzienend. Hierdoor hoef je dus niet langer alle energie van de energieleverancier af te nemen. In de zomer gaat het vaak zelfs om 100% zelfvoorzienendheid wat stroom betreft. Gemiddeld genomen maakt een huishouden na 7 of 8 jaar duizend euro winst per jaar op energiekosten.

Duurzaamheid

Zonnepanelen zij natuurlijk uitgevonden met het idee dat er groenere brandstoffen moesten komen. Zonnepanelen zijn een van de middelen die zijn ingezet in de zoektocht naar milieubewuste energie. Op deze manier draag je een steentje bij aan de verduurzaming van onze planeet. Gemiddeld bespaart één zonnepaneel namelijk wel 60 kilogram CO2 per vierkante meter. Daarnaast zijn zonnestralen ook een duurzame bron in die zin dat ze nooit op zullen gaan: zonnestralen zijn er altijd, of het nu zomer of winter is.

Financiële voordelen

Dit milieuvoordeel is ook een voordeel voor jouzelf: je woning stijgt namelijk in waarde! Woningen met een energiezuinig label zijn erg gewild op de markt. De koper is vaak blij dat hij zelf geen moeite hoeft te doen om zijn energiekosten te dekken en kan meeliften op jouw investering. Ook zijn er subsidies van de overheid tot aan 2023: je krijgt bijvoorbeeld de btw terug van de kosten van installatie van de zonnepanelen. Soms zijn er ook regionale subsidies beschikbaar.