Spiegels: Verschillende soorten

moderne spiegel

Een grote ronde spiegel, een ovale spiegel, een brok spiegel of een brocante spiegel zijn allemaal online te verkrijgen. De een kijkt er vaker in dan de ander. Tegenwoordig is een spiegel in huis niet te missen. Daarnaast kom je overal wel spiegels tegen zoals in openbare ruimtes. Naast het functionele doel van een spiegel, kiezen mensen er ook voor om een spiegel puur decoratief te gebruiken. Maar welke verschillende soorten spiegels bestaan er en welke toepassing kan een spiegel hebben?

Verschillende soorten spiegels

Een spiegel bestaat uit drie lagen. Het bovenste laag is opgebouwd uit glas. Hieronder bevindt zich de spiegelende laag. Als laatst wordt aan de achterkant een donkere deklaag geplaatst zodat licht dat door het glas heen gaat wordt weerkaatst door het spiegelende deel en niet door het spiegelend deel heen gaat. Op deze manier kunnen wij onszelf zien in de spiegel. Er bestaan hierbij ook verschillende soorten spiegels, namelijk:

  • Vlakke spiegel: Dit is de standaard soort spiegel die wij kennen met een rechte oppervlakte.
  • Confrontatiespiegel: De werking van deze soort spiegel is iets anders dan de vlakke spiegel. De confrontatiespiegel heeft een eenrichtings werking. De gene voor de spiegel kan zichzelf zien en degene achter de spiegel ziet ook de gene die voor de spiegel staat.
  • Veiligheidsspiegels: Deze soort spiegels beschikken over een folie laag waardoor de spiegel niet in stukjes breekt als deze valt.

Toepassen van spiegels

Zoals eerder is vermeld kan een grote ronde spiegel ook decoratief ingezet worden in huis. Daarnaast kan een spiegel ervoor zorgen dat een kleine kamer optisch groter lijkt. Bijvoorbeeld in een kleine hal kan dit worden toegepast, maar ook bijv in een kamer waarbij het plafond laag hangt. Daarnaast kan een spiegel een donkere kamer of hal lichter laten lijkt. Als een spiegel op een plek wordt gezet waar veel lichtinval is, wordt het licht weerkaatst waardoor de kamer lichter lijkt.