Natuur tegen groen

Hoewel de natuur normaal erg welkom is in onze steeds verstedelijktere wereld, kan deze soms toch zichzelf tegenwerken. Vogels bouwen hun nestjes meestal gewoon in bomen, waar dat meestal wel goed gaat, maar door de aanpassingen die de mens doet aan zijn leefwereld, bouwen vogels ook wel eens op andere plekken nestjes. Dakgoten bijvoorbeeld, of schoorstenen. Hoewel deze zo hun problemen met zich mee brengen, is een ander vervelend probleem het bouwen van nestjes van kauwen, of van duiven onder zonnepanelen. Hiermee gaan vogels, de natuur dus, de mens hun pogingen tot natuurbehoud tegen en daarmee ironisch genoeg dus zichzelf.

Problemen

Vogels onder zonnepanelen zijn problematisch om meerdere redenen. De eerste is voor het welzijn van de vogels zelf. Als een vogel onder een nestje gaat zitten, is het meestal lente. Het is dan aangenaam warm onder de nestjes en het lijkt een prettige goed beschutte plek te zijn voor een nestje, ideaal voor het starten van je gezinnetje. Maar dan na een paar maanden, als je al je eitjes hebt gelegd, dan wordt het ineens zomer. De temperaturen stijgen en stijgen, totdat het niet meer houdbaar is. Je moet weg uit je nestje, omdat je anders verdampt en je eieren, die koken in de schaal. Een nare ervaring voor een vogel en eentje die prima kan worden voorkomen.

Menselijke problemen

Maar ook voor de mens is het vervelend als er vogels onder de panelen komen zitten. Zo zullen de vogels veel poepen. Onder hun nest komen de uitwerpselen mogelijk op bedrading terecht, die door de lichte zuurheid van de poep aangetast kunnen worden. Dit kan ervoor zorgen dat er kortsluiting ontstaat, waardoor de stroom van de panelen niet meer naar het net wordt vervoerd. Maar ook kan de poep bij het overvliegen op de panelen komen. Hoewel dit sowieso wel zal gebeuren, gebeurt het door een nest natuurlijk veel meer. Deze poep houdt een deel van zonlicht tegen en hierdoor zul je dus vaker je panelen schoon moeten maken.

Voorkomen

Gelukkig zijn er ook manieren om de vogels te weren van de panelen. Zo kan je bepaalde palletjes installeren aan je panelen, waardoor vogels niet meer onder de panelen kunnen komen. Dit voorkomt dus schade aan je panelen, maar voorkomt ook onnodig lijden van de vogels. Zo kan je voorkomen dat de vogels jou groene ondernemingen verpesten en zo kan je de vogels dus ook weer helpen, door ze een schonere wereld te geven.