Koopgids voor de led inbouwspot – Alles wat je moet weten

We hebben een led inbouwspots koopgids samengesteld om jou te helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

1. Welke lichtsterkte is gewenst?

Bij het bepalen van de helderheid van de inbouwspot dien je te kijken naar het aantal lumen. Lumen duidt de helderheid van een led inbouwspot aan. Voorheen werd de helderheid bepaald door het wattage. Maar, als het gaat om led dien je rekening te houden met het aantal lumen. Het wattage toont aan hoeveel energie de lamp verbruikt voor de hoeveelheid licht die het produceert. Een led lamp met een hoog aantal lumen tegen een laag wattage geeft aan dat deze led lamp energie-efficiënt is. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht. Bij het bepalen van het aantal lumen dien je rekening te houden met de grootte van de kamer en de plafondhoogte.

2. Welke kleurtemperatuur is gewenst?

Een belangrijk aspect bij de selectie van een led inbouwspot is de kleurtemperatuur. De twee meest voorkomende kleurtemperaturen die in huis worden gebruikt zijn warm wit (2700K) en koel wit (4000K). Beide kleurtemperaturen hebben voor- en nadelen.

Warm wit is een zachte kleurtemperatuur en bevat gele tinten. Deze kleurtemperatuur creëert een meer ontspannen sfeer en wordt veel gebruikt in huis. Zo komen G4 led capsules met warm wit licht goed tot hun recht als sfeerverlichting in leefruimtes zoals een woonkamer. Of, wat dacht je bijvoorbeeld van een led spot met GX53-fitting die een sfeervol, warm wit licht produceert? De ronde vorm zorgt voor een egale verlichting van een ruimte. De spot komt perfect tot zijn recht aan een plafond en valt daar bijna niet op.

Koel wit is een kleurtemperatuur die veel weg heeft van wit licht en bevat blauwe tinten. Dit soort licht is de gangbare verlichting in kantoorgebouwen, maar wordt ook daarbuiten steeds populairder. Vooral in huizen met veel natuurlijke of witte tinten, kan het koele witte licht ervoor zorgen dat een ruimte schoner, witter en groter lijkt.

3. Welke stralingshoek is gewenst?

Een andere factor die meespeelt is de stralingshoek van de verlichting. De stralingshoek verwijst naar de verspreiding van het licht vanuit de inbouwspot. Hoe smaller de stralingshoek (< 60 graden), hoe geconcentreerder de lichtbron. Hiertegenover staat: hoe breder de stralingshoek (> 60 graden), hoe groter de spreiding van het licht. Dit zorgt voor zacht licht in de kamer en is dan ook ideaal voor toepassing in de woonkamer. Een smalle stralingshoek is ideaal voor taakverlichting of om de aandacht te vestigen op een kunstwerk of kunstobject.

4. Ga een stapje verder

Ga voor een led lamp die Energy Star gekwalificeerd is. Deze kwalificatie houdt in dat de lamp zeer energie-efficiënt is en het energieverbruik aanzienlijk verlaagt. Een groot deel van de led lampen van Philips voldoen aan deze eisen of overtreffen deze voorwaarden zelfs. Waar koop je deze lampen? 123led.nl is een officiële Philips dealer en mag zich dan ook een online led verlichting specialist noemen. Hun led assortiment en kennis over led-technologie wordt continue getoetst aan de laatste ontwikkelingen.

Hopelijk heb je genoten van onze verlichtingstips. Bekijk ook eens het aanbod aan led lampen op 123led.nl.