Kapschuren, vroeger en nu

Wat is dat nou precies zo’n kapschuur? Een kapschuur is eigenlijk een tussenmodel tussen de oude vertrouwde schuur en een graanspieker. Een graanspieker werd zoals het woord al verklapt gebruikt om graan in op te slaan. Nou heeft de kapschuur het uiterlijk van een schuur met daar aan een overkapping om allerlei spullen in op te slaan. Een leuk feitje vertelt dat ze in Engeland te term ‘’Dutch barn’’ of wel een Hollandse schuur gebruiken voor de kapschuur.

Kapschuren zijn alleen niet meer wat ze zijn geweest. Tegenwoordig worden deze schuren ook voor opslag van hele andere spullen gebruikt. Waar er vroeger hooi of hout in werd opgeslagen worden er tegenwoordig vaak de fietsen of tuinset onder gezet, zelfs de auto zou eronder kunnen worden geparkeerd als er je voor het grootste model gaat. Daarnaast is het uiterlijk ook veranderd door de jaren heen. Nu past een kapschuur net zo gemakkelijk thuis in een moderne tuin, met een strak uiterlijk, voorzien van de dagelijkse gemakken zoals een weerbestendig geïmpregneerd hout dat ervoor zorgt dat het onderhoud laag blijft en de levensduur verlengt.

Vaak worden de kapschuren geleverd als bouwpakket, de planken en alle ander benodigdheden worden aan huis afgeleverd voor de echte doe-het-zelver. Doordat de planken gebruik maken van een blokhutverbinding, deze verbinding zorgen ervoor dat de planken gekruist op elkaar kunnen worden gestapeld waardoor er door een inkeping ze precies in elkaar vallen. Deze verbinding zorg ervoor dat naast de robuuste looks, de kapschuur ook erg stevig in elkaar zit.  Zo geeft het klussen er veel voldoening in een relatief korte tijd. Daarnaast is een gigantisch doe-het-zelfpakket niet voor iedereen en heeft een leverancier vaak ook de mogelijkheid om deze op locatie in elkaar te zetten.