Een goed hoofdkussen is essentieel voor een goede nachtrust

Een goed hoofdkussen is essentieel voor een goede slaap. Vaak gaat veel aandacht naar de matras of het bed zelf. Ook het dekbed en het materiaal waar dat van gemaakt is, is voor veel mensen een belangrijk onderwerp van gesprek. Het hoofdkussen valt nog wel eens tussen wal en schip. Toch kan de keuze van het hoofdkussen van doorslaggevend belang zijn voor de kwaliteit van je slaap. Het kan dan gaan om de vorm en dikte van je kussen, maar ook het materiaal is belangrijk. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je kiezen voor een zacht of voor een wat steviger kussen. Een goed hoofdkussen dat past bij jou en jouw slaaphouding kan heel wat problemen voorkomen. Veel voorkomende klachten die worden veroorzaakt door een verkeerd hoofdkussen zijn hoofdpijn, nekklachten, schouderklachten en een slechte nachtrust.

Verschillende materialen voor je hoofdkussen

Ook het materiaal waar je kussen van gemaakt is is belangrijk. Een klassieker is natuurlijk de donzen vulling. Dons van eenden of ganzen gemengd met kleine veertjes, vormen samen een lekker zacht kussen, en het neemt makkelijk de vorm aan van jouw slaapstijl. Een synthetische vulling is meestal van polyester. Het kan zacht, maar ook stevig zijn. Wel is een synthetische vulling bijna altijd anti-allergeen. Verder zijn er nog kussens gevuld met wol of kapok en kussens van traagschuim. Die laatste zijn heel stevig en vormvast en bieden een hele goede ondersteuning aan je nek en schouders.

Je kussen wassen

Je merkt het misschien niet, maar je zweet wat af in bed. Ook je hoofdkussen kan op een gegeven moment wel een wasbeurt gebruiken. Regelmatig wassen houdt je kussen fris en koel. Vrijwel alle kussens kunnen tegenwoordig in de wasmachine, zelfs donzen kussens. Check wel even het waslabel voor de details. Aan te raden is een temperatuur van maximaal zestig graden. Een extra spoelbeurt helpt om het wasmiddel er echt helemaal uit te spoelen. De meeste kussens kunnen ook in de wasdroger, alleen een kussen van schuim moet je echt aan de waslijn drogen. Zet de droger op de laagste stand en je kussen is binnen de kortste keren lekker schoon en weer helemaal droog.

Goed slapen

Er zijn nogal wat aspecten die van belang zijn voor een goede nachtrust, waaronder de kwaliteit van je hoofdkussen. Een goed bed en een goed kussen zijn daar maar een deel van. De uren voor je naar bed gaat kunnen je nachtrust ook verpesten. Zorg ervoor dat je de uren voor je naar bed gaat kunt afbouwen en je kunt voorbereiden op de nacht. Geen intensieve activiteiten meer, geen telefoon of laptop meer, en geen alcohol of koffie ‘s avonds. Zorg in plaats daarvan voor ontspanning voor je naar bed gaat. Ook een donkere en koele slaapkamer is belangrijk om goed te kunnen slapen. Veel mensen slapen slecht tegenwoordig. Door hun drukke leven, door hun smartphone of door stress. Toch is het erg belangrijk om goed en voldoende te slapen. De meeste mensen hebben ongeveer acht uur slaap nodig. Wanneer je structureel te weinig slaapt ga je dat merken. Zelfs je immuunsysteem kan er slechter door gaan werken.