De voordelen van duurzame houtkap

panelen van hout

Het is je vast weleens opgevallen, een product wordt als duurzaam bestempeld wanneer het van hout of papier gemaakt is. Bedrijven en organisaties vervangen onder andere plastic met ander materiaal als bamboe en andere houtsoorten. Door het nemen van de juiste maatregelen kun je met een goed gevoel houten panelen of andere houtproducten aanschaffen. Toch gaan er daarentegen veel negatieve verhalen rond over houtkap en het grote verlies van regenwouden. Dat zou juist het idee wekken dat houtkap en dus hout als vervangend materiaal helemaal niet duurzaam is. Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar pas geoogst worden, en toch zijn vele manieren om deze grondstof een duurzaam product te maken.

De bomen werken zelf hard mee

Een van de grootste voordelen van hout is dat het lang mee kan gaan. Een rietje gemaakt van bamboe kun je namelijk langer gebruiken dan een plastic rietje. Natuurlijk geld dat voor papieren rietjes niet maar deze zijn weer veel minder schadelijk voor het milieu. Doordat producten afkomstig van bomen langer mee gaan en sneller af worden gebroken door de natuur maakt het product zichzelf automatisch een stuk duurzamer. Daarbovenop nemen bomen door fotosynthese koolstofdioxide op. Hierdoor zorgen ze niet alleen voor een schonere lucht, ze maken zichzelf opnieuw een duurzame keuze. Hout is dus op basis daarvan al een stuk duurzamer dan andere grondstoffen.

De juiste methode gebruiken

Hout is dus op zichzelf een duurzaam materiaal. Belangrijk is dat de grondstof niet uitgeput word om producten echt als duurzaam te bestempelen. Zo is illegale houtkap een groot probleem voor het voortbestaan van regenwouden. Bij het aanschaffen van bijvoorbeeld houten panelen, papier of welk houtproduct dan ook is het belangrijk om na te gaan waar het product vandaan komt. Bijna alle legale houtkap is tegenwoordig duurzaam. Organisaties die zich inzetten voor duurzame houtkap weten waar hun hout vandaan komt en zorgen dat er genoeg bomen terug worden geplant. Op die manier zorgen ze dus voor een veilige en duurzame manier van houtkap.